Årskrönika 2013

För de flesta vinodlarna i Europa går 2013 till historien som en av de knepigaste årgångarna i mannaminne. För medlemmarna i Your Wineclub har det däremot varit ett härligt år, fyllt av nya, kritikerhyllade viner och med många fina utmärkelser för företagen bakom Your Wineclub, The Wineagency och Wineworld.

En kall och blöt vår gjorde livet besvärligt för vinodlarna 2013. Bordeaux hade en av de mest svårbemästrade årgångarna på mer än 30 år, och Frankrike i stort hade det tufft. Champagne är dock ett undantag. ”Någon däruppe måste gilla oss”, slog en av odlarna fast. I Italien var det också bitvis dystert, men där är Toscana det positiva undantaget. Här räknar man med att producera några av de bästa vinerna sedan 2001!

Vilket prisregn!

Prisregnet inleddes med att en av våra viktigaste producenter, JM da Fonseca, fick Allt om Mat:s prestigefyllda pris Gyllene Glaset. Motiveringen löd: ”För deras outtröttliga strävan att förena kvalitet och prisvärdhet, utan att ge avkall på identitet och ursprung”. Fonseca är i Sverige mest kända för storsuccéerna Periquita och Periquita Reserva.

När tidningen Allt om Vin utsåg ”Årets Vin(n)are” blev det storslam med inte mindre än fyra priser! Titeln ”Årets importör” fick The Wineagency för att man ”aldrig vilar på lagrarna, utan ständigt söker och finner nya, spännande möjligheter”.

Tre av klubbens producenter vann också priser. Guld i klassen årets vita box gick till François Lurtons Les Fumées Blanches 2012, guld för Årets röda box fick Allegrini Estates med Allegrini 2012 och bronsmedaljen i Årets röda vinnare plockades hem av Marchesi Mazzei med Fonterutoli 2011.

Nya producenter
I klubben har vi ett brett utbud av italienska toppviner tack vare producenter som Allegrini, Barone Ricasoli och Marchesi Mazzei. Under året fick flera glädjande nytillskott i form av Giacomo Borgogno, kända världen över för sina högklassiga Baroloviner, och Castiglion del Bosco, ytterligare ett italienskt tillskott, berömda för sin Brunello di Montalcino.

Fler nya namn i portföljen är Louis Cheze, Villa la Mattarana, Antiche Terre, Coto de Gomaríz, och Thummerer Pince.

Lyckade lanseringar
Året bjöd på många lanseringar såväl i Systembolagets ordinarie sortiment som i beställningssortimentet. Tre särskilt lyckade exempel är Louis Cheze Saint-Joseph, Rhône när det är som bäst, Marchesi Mazzeis Ser Lapo, Chianti av högsta klass döpt efter släktens anfader och Fonsecas nya storsäljare Ripanço, en perfekt kombination av traditionella skördemetoder och modernt vinmakande.

Samlingsplats för vinroade
Your Wineclub är ett samarbete mellan syskonföretagen The Wineagency och Wineworld. Målet är att samla vinälskare runtom i landet och förse dem med senaste nytt om våra viner och erbjuda möjligheten att delta i evenemang, specialprovningar och resor.

Möten med vinmakarna
Vi har ordnat flera möten mellan våra vinintresserade medlemmar och producenterna i form av ett antal specialprovningar. På mässan Mitt Kök upprepade vi förra årets jättesuccé ”Speed Tasting”, vinvärldens svar på ”Speed-dating”. Snabba, roliga provningar med några av vinvärldens absolut största kändisar! Nästa år kommer vi att fortsätta i samma spår och erbjuda klubbmedlemmarna fler specialprovningar och evenemang.

Trender 2014
Några av de starkaste vintrenderna under året som gick kommer att leva vidare även nästa år. Svenskarnas förälskelse i rosévin kommer att vara oförändrat stark och detsamma gäller förtjusningen i viner som helt eller delvis är producerade av torkade druvor.

Nytt för 2014 tror vi blir ett ökat intresse för viner med klassiskt ursprung och klassiska smaker. Ett jättekul komplement till de lite sötare, högkoncentrerade viner som skördat framgångar de senaste åren.

Nyårslöfte
Under året har vi sett internetföretag med kontor utanför Sverige och leverans till dörren komma och gå. Vi arbetar på att behålla en bra relation med marknadens största aktör, Systembolaget, som vi hoppas skall finnas kvar med ökade öppettider och ökad tillgänglighet via webben och hemleveranser.

Vårt nyårslöfte till er är att fokusera på kvalitet i varje flaska och att fortsätta att välja viner med passion och personligt engagemang!

GOTT NYTT VIN-ÅR önskar vi på Your Wineclub!

Kommentarer inaktiverade.